Sågarbete

Jag har nedan lagt in länkar till Husqvarnas böcker om arbete med röjsåg och motorsåg. Husqvarna gör för övrigt bra sågar också.

Bäst är naturligtvis om den som ska använda motorsåg går en utbildning på den, det är en stark rekommendation att göra så. Både motorsågen och röjsågen är felanvänd livsfarliga arbetsredskap, både för användaren och omgivningen, tro mig jag vet.

Jag lade in länkar både till den gamla boken om motorsåg samt de nya två. Den gamla boken innehåller några saker som inte skulle godkännas utan anmärkning av en examinator från säker skog.

Vän av ordning kan då ifrågasätta att jag länkar till den gamla boken om den innehåller märkligheter som inte duger för godkänt motorsågskörkort enligt säker skog. Visst, men jag tänker snarare som så att jämför dem och försök lista ut skillnaderna. Då lär du dig massor mer än att skumma igenom de nya. Jämför med praktiska provet för säker skog också, proven finner du här på deras hemsida. Den ena avvikelsen finns dock inte med där, bara i underlaget för bedömning och utbildningen. ”Putsning av brytmånens kanter bör ske i barken. Sågning mer än 5 mm in i veden ger GMA” kan utbildaren läsa. På bilderna i gamla boken ”putsas” mer än så i brytmånens kanter.

Alternativt läs bara de nya motorsågsböckerna.

Säker skog är de som anger tonen i säkert arbete med motorsåg och röjsåg i Sverige. jag kan inte säga att jag är odelat positiv till deras monopolställning för utbildningar och prov. Men det är bra utbildningar och framför allt nödvändiga. Vad jag har att gnälla över är väl att de som håller dem ofta är väl dyra med tanke på hur viktigt det är att användare har råd att gå dem. Jag ser utbildningarna som något som ökar säkerheten vid användning av sågarna och då är det viktigt att de som behöver utbildningarna också har råd att gå dem. Jag önskar det styrdes upp från säker skogs sida vad som är rimligt, nu kan AB kursen hamna på allt mellan fem och tio tusen plus moms.

Det finns också detaljer i utbildningen som jag tycker är petiga och onödigt tidskrävande relaterat målet säkerhet. Då tänker jag på fokuset på vinklar och grader vid filning som kanske kunde skötas på annat sätt mot nybörjare. Säkerheten blir knappast sämre bara för att nybörjaren inte är proffs på filning efter tre dagars kurs. Det kanske kunde räcka med grunderna ”såhär använder du en filmall, såhär ska resultatet se ut, finliret lär du dig med tiden”. Men visst, en gravt felaktigt filad kedja kan markant öka skaderisken både genom kast och ökad arbetsbelastning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait